top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

IRIS Solutions обсъжда бъдещето на отвореното банкиране и финанси в ЕП

Михаел Михайлов, съосновател и BDO, и Мердихан Исмаилов, CDIO на на IRIS Solutions, взеха участие в екпертна среща в Европейския парламент на тема „Отворените финанси: гръбнакът на цифровата икономика“, организирана от European Digital Finance Association. IRIS Solutions в качеството си на член на Българската финтех асоциация и представляващ България в PSD2 работната група на EDFA, се включи в обсъждането на най-горещите за бъдещето на дигиталните финанси теми с представители на Европейската комисия.



На дискусията стана ясно, че в рамките на Европейската комисия вече се обсъждат следващите стъпки в естествената еволюция на отвореното банкиране към отворените финанси. Ян Сейсенс, шеф на звеното за Дигитални финанси в Европейската комисия, подчерта, че резултатите от проучването за отвореното банкиране ще са основа за реализация на идеята за екосистемата от отворени финанси, където лицензирани трети страни като IRIS Solutions ще получават от потребителите възможност до достигат до информацията им в различни финансови институции като застрахователни и пенсионни дружество, инвестиционни посредници, данъци и др.

Ерик Дюкуломбие, отговарящ за прилагането и развитието на PSD2, представи вижданията на Европейската комисия относно провеждащите се в момента консултации с всички страни, имащи отношение към предстоящата актуализация на Втората платежна директива (PSD2) и сроковете за нейната реализация. Седем години след нейното приемане и три след влизането в сила на регулациите на отвореното банкиране е натрупан достатъчно опит, за да се премине към надграждане с цел много по-добро клиентско преживяване и широко приемане на отвореното банкиране от населението. Консултациите ще продължат в следващите 12 месеца и през пролетта на 2023 г. се очаква окончателен вариант на предложението за актуализация на PSD2. В зависимост от обема на промените може да се премине дори към нов вариант на директивата - PSD3.



В рамките на обсъждането European Digital Finance Association представи документ на специализираната си работната група с над 40 констатации и реални предложения за подобряване прилагането на отвореното банкиране, които следва да бъдат разгледани в рамките на предстоящите консултации. Обхватът им варира от предложения, свързани с промени в нормативните изисквания, както към доставчиците обслужващи сметки, така и към доставчиците трети страни; актуализации на изискванията на техническия стандарт и данните получавани от доставчици; изравняване на различия, свързани с функциониране на отвореното банкиране на различните европейски пазари и други. Основната цел на всички е да се създаде отворена екосистема, която да гарантира възможно най-безпроблемно клиентско преживяване.

В последната част от програмата осем от членовете на европейската асоциация представиха реални приложения на отворените финанси и как те биха съдействали за иновации в различни бизнес сфери и сфери на социалния живот за европейските граждани.

Георги Пенев, директор на Българската финтех асоциация, и Мердихан Исмаилов от IRIS Solutions презентираха общо виждане как отворените финанси биха спомогнали в областта на финансовата грамотност и следене на "финансовото здраве" на хората. То включва решение за анализ на агрегираните данни от различни финансови институции чрез изкуствен интелект и позволява на базата на този анализ да се предоставят индивидуализирани нотификации за негативно развитие на финансовото състояние на потребителя; предложения за увеличаване на финансовото му образование чрез трейнинг и включване на тези индикатори в общата оценка за кредитоспособност. Предложението не се ограничава само до това, а разглежда възможността анонимизираните индивидуални данни да бъдат използвани за създаването на национални и пан-европейски политики, свързани с финансовата грамотност. Иновацията, включваща в себе си използването на отворени финанси, ще предостави възможност на националните и европейски институции за първи път да включат използването на реални данни в подготвято на своите стратегии, а да не разчитат изцяло на социологически проучвания, които имат своите несъвършенства.


Презентацията на Българската финтех асоциация и IRIS Solutions може да свалите от тук:

EDFA_IRIS_Solutions_pitch_v4
.pdf
Download PDF • 2.23MB

Видео запис на събитието е наличен ТУК.

13 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page