top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

Топ 3 ползи от отвореното банкиране ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Актуализирано: 23.08.2021 г.

В дигиталната ера за финансовите услуги от първостепенна важност са 3 думи: бързо, лесно и безпроблемно. Чакането на опашки в банката е в миналото. Съвременните потребители искат да управляват финансите си чрез своите смартфони, а банките искат да спечелят лоялността на клиентите.

Къде е пресечната точка?

Отвореното банкиране предоставя уникална възможност както за потребителите, така и за финансовите компании да променят начина, по който хората и бизнесите управляват парите си. Това е революция във финансовата индустрия.

Какво е отворено банкиране?

Отвореното банкиране позволява на трети страни да имат достъп до данните на банките чрез използването на интерфейси за приложно програмиране (API). След получаване на съгласие от страна на клиента доставчиците на трети страни (TPP) предоставят данните им на различни доставчици на услуги, за да получат нови възможности: от лесно получаване на кредити до удобно разплащане чрез електронни портфейли.

В ерата на отвореното банкиране банките вече не са традиционни институции с офиси и гишета. С ориентирания към клиента подход банките се превръщат в услуга или платформа. Клиентите контролират своите данни, което им дава възможност да се възползват от множество финансови услуги, които досега не са имали в собствената си банка. Частните клиенти и бизнесът могат да управляват своите финанси по-ефективно и да извличат полза от парите си.

Кои са ключовите ползи за потребителите?

1. Банката вече не е институция, а услуга

Най-голямото удобство за клиентите, което е безспорно предимство на отвореното банкиране, е, че то им позволява повече да не смятат посещението на банката за неизменна част от живота си. Банката вече не е институция. Тя е предимно услуга или платформа.

Пандемията COVID-19 беше движещата сила зад дигиталната трансформация, която се извърши в глобален мащаб и още един фактор за това отвореното банкиране да се превърне в стандарт.

Нещо повече, отвореното банкиране предоставя чисто нови услуги за клиентите.

Изпращането и получаването на пари никога не е било по-лесно.

Касата или дебитната карта не е единствената възможност за плащане. Стига да е налична банкова сметка - плащането е въпрос на секунди и няколко клика в смартфона или на компютъра.

2. Всички сметки на едно място


Всички сметки във всички банки на един екран

За да плати, клиентът дори не трябва да влиза в банковата си сметка. Просто трябва да отвори едно приложение в телефона си и да избере от коя своя сметка да извърши плащането.

Защото всичките му сметки удобно се виждат на един екран. През него е лесно да се управляват не само личните финанси, но и финансите на малката фирма.

3. Лесно управление на финансите

Управлението на финансите вече е много по-лесно. Клиентът на дадена банка не трябва да прави усилия, за да предостави документи за доказване на доход или кредитна история от различни институции, за да получи кредит. Той просто дава съгласието си доставчикът на услуги да получи достъп до данните му чрез API на банката. Това е спасение от редица губещи време и костващи нерви и неприятности процеси.

Развитието на технологиите принуждава банките да бъдат по-конкурентоспособни, за да печелят клиенти. Това води до по-широк избор от опции, по-добро обслужване на клиентите и подобрено качество на финансовите услуги.

Има ли рискове за клиентите?

Както при всяка нова технология, която разчита на данни, хората се опасяват за сигурноста. При отвореното банкиране степента на защита е на максимално ниво. Използването на услуги, предоставяни от TPP, изисква 3D удостоверяване. Това означава, че при доказване на самоличността си клиентът иска от 3 страни да я потвърдят. Всяка от тях знае по 1 част от цялостния код за удостоверяване и само трите източника заедно съставят цялата парола. Т.е. защитата е над системите за сигурност в инфраструктурата на банките. Удостоверяването става по начина, който е избрала съответната банка - чрез пръстова идентификация, чрез sms, токън или друг начин.

А като се има предвид шеметното развитие на финтех пазара, може да се предполага, че сигурността непрекъснато ще се увеличава.

22 юли 2021 г.

87 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page