top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

Плати с банка/Pay by Bank променя начина, по който сме плащали досега

На фона на икономическата обстановка през последните години, която ни изправя пред постоянни предизвикателства, за компаниите е по-важно от всякога едновременно да намалят разходите си и в същото време да бъдат в крак с променящите се очаквания на потребителите. Една от последните иновации в областта на разплащанията – Плати с банка/Pay by Bank, е решение, което изпълнява точно тази цел. Този метод е базиран на технологията отворено банкиране и комбинира възможността за незабавно плащане.

Плати с банка/Pay by Bank е решение, което цялостно променя начина, по който сме свикнали да плащаме. Този метод на плащане “от сметка в сметка” помага на бизнесите да управляват разходите си и в същото време създава безпроблемно изживяване за клиентите.

Разговарям с Михаел Михайлов, съосновател и Директор Бизнес развитие в IRIS Solutions, компанията-пионер в отворенето банкиране в Югоизточна Европа за това дали методът Плати с банка/Pay by Bank наближава критичната точка на познаваемост от клиентите и кога ще бъде повсеместно приет от пазара у нас.


Г-н Михайлов, какво представлява Плати с банка/ Pay by Bank с прости думи?

– Плати с банка/ Pay by Bank дава на потребителите по-голям избор, като същевременно позволява на бизнеса да приема незабавни плащания от сметка в сметка от всеки, който има платежна сметка .

Това е лесен начин за всеки - фирма или физически лице - да плати директно от сметката си. След като потребителят се удостовери по обичайният си начин, например с помощта на своя Face ID, пръстов отпечатък или токън, парите се придвижват от неговата сметка към сметка на търговец, ютилити дружество, мобилен оператор и т.н. моментално.

Плати с банка/ Pay by Bank допълва настоящата платежна екосистема.

Потребителите получават метод на плащане, който има всичко желано и очаквано – познатост, бързина, надеждност и удобство.

Какво означава методът Плати с банка/ Pay by Bank да достигне своята „повратна точка“?

Всеки път, когато се появи нов метод на плащане или технология, логично изниква въпросът до какво ще доведе това. Ще бъде ли масово приет от потребителите? Кога? Ако погледнем назад в последните 50 години, всеки метод на плащане, възприет масово – чекове, карти, мобилни портфейли, “Купи сега, плати по-късно” – достига до момент, повратна точка, когато се налага масово и става част от ежедневието.

За да се достигне тази точка, има няколко задължителни фактора: търсене, наличност, опит и доверие. Те са взаимосвързани и ако някой липсва, успеваемост няма как да бъде постигната. Но ако всички тези фактори са налице, методът е обречен на успех. Всички експерти вярват, че Плати с банка/ Pay by Bank наближава този момент в Европа. У нас процесите се развиват с леко закъснение, но ние в IRIS Solutions вярваме в този метод и трендовете на пазара доказват, че сме на прав път.

Неотдавна и “Софийска вода” АД сподели тази наша увереност и стана първото ютилити дружество в България, което предложи метода на клиентите си. Много от абонатите им вече лично се убеждават, че чрез този метод печелят време, средства и сигурност. А първите 100 нови потребителя на “Софийска вода”, платили за първи път по този начин, ще участват и в томбола за награди.

Каза, че този метод променя начина, по който сме плащали досега. Как?

Плащането от от сметка не е нещо ново. Всички плащаме по банков път от десетилетия. Знаем, че това плащане е сигурно, познато е и се ползва с доверие. Но, ако досега се изискваше попълване на платежно нареждане и други подобни действия, сега това се случва с натискане на един бутон, един линк, сканирането на QR код. Вярно, брандирано е по нов начин Плати с банка/Pay by Bank, но е свързано с платежна сметка, която хората използват отдавна.

Потребителите не търсят съзнателно конкретния метод на плащане, наречен Плати с банка/Pay by Bank. Но те знаят какво искат и какво очакват. Новият метод се приема лесно, защото това е познато, бързо и удобно плащане.

Често, когато питаме фирми за електронна търговия дали искат да добавят нов метод на плащане при завършване на поръчките си (т.нар. CheckOut) , те питат “Ние имаме доста методи, защо да добавяме нов, с какво би ни помогнал?”. Нашият отговор е категоримен– по-ниски разходи, по-бързо получаване на средствата, сигурност и добро клиентско преживяване.

Само допреди две години Плати с банка/ Pay by Bank беше достъпен само на някои пазари. Днес във Великобритания и Скандинавските страни, това е предпочитан начин за плащане на клиентите.

В момента повече от една трета от възрастното население на Швеция, например, плаща сметките си именно с този метод. Потребителското изживяване, тествано и оптимизирано с милиони транзакции, не се нуждае от почти никакво адаптиране за плащане при електронна търговия и от никаква промяна в поведението на потребителите.

Потребителското изживяване в много случаи е по-добро от всички познати методи на пазара. Интегрирането на услугата е лесно от техническа гледна точка, а възможностите за имплементиране, както в дигитална среда (оналайн платфорими, мобилни апликации, дигитално издадени документи или съобщения), така и на хартиен носител, благодарение на QR технологията, го превръщат в най-широкообхватния метод.

Плати с банка/ Pay by Bank е бърз метод за плащане. Няколко докосвания, 30 секунди – това е всичко необходимо за плащане чрез този метод.

Хората се доверяват на това, което разбират, както и на онова което видят, че работи. Плати с банка/Pay by Bank е изключително, сигурен метод. Вградено е задълбочено удостоверяване, не се споделя чувствителна информация с търговеца и всички данни за плащането са предварително попълнени.

За потребителите разбрахме какви са предимствата. А има ли ползи за бизнеса и доставчиците на финансови услуги?

Всички сме виждали това да се случва и преди – появява се нов метод на плащане, който обещава скоро да стане масов. Въпросът е не дали това ще стане, а кога ще стане.

Плати с банка/Pay by Bank няма да отмени всички останали методи за плащане, а само ще увеличи избора на потребителите и ще донесе предимства на търговците, които го имплементират. Като се възползват от съществуващото търсенето на клиентите си за просто, сигурно и рационализирано изживяване при плащане, при това на ниска цена, с Плати с банка/Pay by Bank търговците могат сериозно да изпреварят конкуренцията си.



149 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page