top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

Проф. Даниела Бобева: “Всеки може да бъде министър на личните си финанси”

Актуализирано: 22.01

IRIS Open Talks предложи решение за излизане от демографската криза и за ръст в ползването на дигитални финансови услуги: подобряване на финансовото образование и повишаване на финансовата грамотност на населението.



19.01.2024 г., София  Третото издание на IRIS Open Talks събра финансисти, банкери, финтех ентусиасти и представители на научните среди в “София Тех Парк” на дискусия на тема “Демография и финансово здраве: заблуди и решения”. Модераторът Милена Хаджииванова, основател на подкаста Mindset Power Talk, очерта рамката на дискусията: за решаване на демографската криза и преодоляване на заблудите, свързани с финансовия сектор, е необходимо подобряване на финансовото образование и повишаване на финансовата образованост на населението.

Доц. д-р Георги Бърдаров, географ и специалист по демография в СУ "Св. Климент Охридски" представи свързаните с демографската криза заблуди и възможните решения за излизане от нея. Той изброи факти, рисуващи нелицеприятна демографска картина на България през последните десетилетия.

България е единствената държава в света, която през последните над 30 години е в челната тройка на страните с най-висок отрицателен естествен прираст като страната ни е е на печалното първо място.

България е водеща в света по смъртност на населението.

България е с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС и с най-застаряло население.

За излизане от кризата доц. Доц. д-р Георги Бърдаров представи своята 7-компонентна програма за демографски рестарт на България. Седемте компонента, в политиките за които трябва да се извърши промяна, според него, са: образованието, здравеопазването, реализацията, доходите, инфраструктурата, сигурността, справедливостта и имиграцията. Според учения със смяна в стратегиите за управление на тези области България би станала по-привлекателна за младите хора.

Бърдаров обърна внимание и на ромското население, което би могло да бъде ценен ресурс за икономиката, ако се промени стратегията за неговото включване в обществото. Към 2023 г. ромите наброяват около 800 000 души или над 10% от населението на България. Очакванията са към 2050 г. те да са около 22%. Сега около 21,8% от това население са напълно неграмотни, а едва 0,8% имат висше образование. Пътят за включването им е повишаване на мотивацията за по-добро образование. 

Според доц. Бърдаров тревожните демографски процеси: ниски репродуктивни нагласи, намаляваща раждаемост, ускорено застаряване и глобално разместване на населението не са характерни само за България, а за Европа и света. 

“Обществата, които успеят навреме да отговорят на тези трендове и да се адаптират към новите условия, ще просперират. В тази трансформация най-голямата битка ще бъде за образованите, висококвалифицираните, младите хора”, смята преподавателят. И завърши с оптимизъм, посочвайки положителни примери от своята практика.


Демографските изменения предизвикват промени и във финансовия сектор. Отварят се нови бизнес ниши, едната от които е Отвореното банкиране. Галя Димитрова, управляващ партньор в IRIS Solutions, предостави данни за огромния потенциал за развитие на услуги, базирани на Отворено банкиране в България.

  • 10 000 потребители на услуги, базирани на Отворено банкиране, е имало през 2023 г. в България по данни на IRIS Solutions.

  • 7.5 млн. ще са потребителите на Отворено банкиране във Великобритания през 2023 г. според Statista 2024.

  • 64 млн. потребители на Отворено банкиране ще има през 2024 г. в Европа  според Statista 2024.

Това означава, че 10% от населението на Европа ще използва услуги, базирани на Отворено банкиране, през настоящата година. “Очакванията са до 2026 г. потребителите в България да достигнат 300 000 души, което е сериозен потенциал”, обяви г-жа Димитрова.

Според нея, за да стане страната ни един от лидерите в Югоизточна Европа и равностоен партньор на държавите-членки на ЕС в това отношение, е критично важно да се работи за подобряване на финансовата грамотност на населението.

Тя развенча някои от заблудите, свързани с Отвореното банкиране, които витаят сред българските потребители. Възможностите за злоупотреба с чувствителна финансова информация и за кражба на дигитална самоличност са причините много потребители да не ползват дигитални финансови услуги.

Г-жа Димитрова обясни, че:

  • разрешение за достъп до данните си всеки потребител дава доброволно.

  • всяко разрешение е за конкретен получател и за конкретна транзакция.

  • доставчикът на услуги за трети страни (TPP), какъвто е IRIS Solutions, няма достъп до данните, а само ги трансферира до този, за когото е разрешението.

  • самото разрешение има сложна система за идентификация и оторизация, която предпазва крайния потребител от злоупотреби.

Това е регламентирано във Втората директива на ЕС за разплащанията.


Необходимостта да се повиши финансовата образованост на населението бе темата на Mindset Power Talk интервюто, проведено от Милена Хаджииванова с бившия вицепрeмиер по икономическо развитие и бивш вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие и настоящ преподавател по финанси проф. д-р Даниела Бобева и Стефан Витанов, съосновател на платформата за финансова грамотност BoroBit. 

“Всеки може да бъде министър на личните си финанси, ако има достатъчно познания и ако се разбият заблудите, свързани с финансите и личното благополучие. Не винаги спестяването в банка или инвестицията в недвижими имоти са подходяща защита срещу инфлация за всеки човек. Има онлайн калкулатори, които изчисляват най-добрата инвестиция за всеки конкретен потребител. За да се ползват те, обаче, трябва да има натрупани знания и те трябва да се придобиват в системата на висшето образование”, категорична бе проф. Бобева.

Тя представи в аванс тези от новата си книга за лични финанси, чието излизане предстои през февруари.


“Нашата платформа BoroBit е средство за повишаване на финансовата грамотност, което може да помогне както на университетите, така и на корпорациите. Както работодателите се грижат за физическото здраве на служителите си, предоставяйки им карти за спорт или допълнително здравно осигуряване, така може да им предоставят и достъп до платформата, като грижа за финансовото им здраве”, обяви г-н Витанов. 

Платформата BoroBit e пример за практическо приложение на Отвореното банкиране, партньор за което е IRIS Solutions.


За да научавате първи новините от света на отвореното банкиране, 

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЕ АБОНИРАТЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН!

Очаквайте презентациите от дискусията и галерия със снимки!


150 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page