top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

Галя Димитрова: "Данните са на клиента. Бъдещето е отворено"

"Данните са на клиента. Бъдещето е отворено". Това обяви на Финансов форум Иновации Галя Димитрова, управляващ партньор ня IRIS Solutions и член на УС на Българската финтех асоциация. Осмото издание на форума, организиран от асоциация "Банка на годината" събра елитът на финансовата сфера у нас.




При откриването на форума Нина Стоянова, подуправител на Българската народна банка съобщи, че БНБ поддържа постоянна комуникация както с лицензираните в България доставчици – трети страни, така и с банковата общност, което способства за ефективно отстраняване на възникващи пречки в съответствие с позициите на Европейския банков орган и националните специфики.



Г-жа Стоянова съобщи, че на 10 май стартира публична консултация на Европейската комисия по отношение преразглеждането на PSD2 и събиране на информация за евентуална нова правна рамка за отворените финанси (open finance), която да надгради съществуващата уредба на отвореното банкиране. Целта на подобна нова уредба е да позволи при съгласие на клиента, негови данни, които излизат извън обхвата на PSD2, да бъдат споделяни и използвани повторно от доставчиците на финансови услуги за създаване на нови и подобрени услуги, както и по-ефективно прилагане на мерки за защита на данните. Консултацията на ЕК ще продължи до 2 август 2022 г.

„Ръстът в броя и стойността на извършените безналични плащания в края на първото тримесечие е около 20% на годишна база, а броят на картовите плащания, инициирани на виртуални терминални устройства ПОС, се увеличава с около 50%“, съобщи още подуправителята на БНБ.



В първия панел на форума след основната лекция „Digital banks or Digital banking на главния изпълнителен директор на БОРИКА Мирослав Вичев, бяха обсъдени бъдещето и възможностите за развитието на банковата система у нас. Банките остават стабилни, окрупняват се, за да бъдат още по-стабилни, купуват финтех компании или директно работят с тях, за да бъдат адекватни в дигиталната реалност. Традиционните банки все повече се превръщат в хибрид между дигитално и физическо банкиране с превес на дигиталното. В дебата участваха главните изпълнителни директори на Уникредит Булбанк, Пощенска банка, Банка ДСК, ПИБ, Алианц Банк и мениджърът на Visa за България.



Галя бе кийноут спикър във финтех панела на форума. Тя фокусира вниманието върху значимостта на банковата сметка като основен банков продукт. Той съдържа данни, от споделянето на които в защитена среда потребителят може да спечели супер персонализирани услуги и да получи добавена стойност.

"Бъдещето е на колаборацията между финтех индустрията и банковия сектор в името на клиента", категорична бе основателката на IRIS Solutions.

Вижте цялата й презентация.

Iris Solutions_Bank_of_the_year_June_2022_v5
.pdf
Download PDF • 1.60MB

.



19 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page