top of page
  • margarita982

Experts Talk: Бъдещето на Отвореното банкиране - бизнес гледната точка

Актуализирано: 12.03



Повече за Михаел Михайлов - Съосновател и мениджър бизнес развитие на IRIS Solutions


Михаел има над 15 години богат опит в банковия и финансов сектор, като е работил с реномирани институции като HVB и Credit Agricole. Неговият разнообразен опит включва ръководене на различни проекти от пионерството на първия консултант по ипотечни кредити в България до принос за растежа на водещи небанкови финансови институции. Основен фокус на Михаел в IRIS Solutions е върху финансите, регулаторните отношения и продажбите. Предприемаческият опит на Михаел, подкрепен от сертификат по предприемачество от Масачузетския технологичен институт, Академия за международна икономика – Берлин, го подтиква да прави непрекъснати иновации и да ръководи екипа на IRIS Solutions в динамичния свят на финансите. Какви са последни ключови развития в сектора на отворените банкови услуги и как те оформят бъдещето на финансовата индустрия? Отвореното банкиране се разраства в световен мащаб, което прави банкирането и финансовия сектор по-конкурентоспособни. По същество Отвореното банкиране предлага нови начини за банките и технологичните компании да предлагат повече и по-персонализирани услуги. За крайните потребители това означава, че Отвореното банкиране помага на хората да контролират своите финансови данни.


Днес много държави са въвели закони за Отворено банкиране, насърчавайки конкуренцията и иновациите във финансите. Тези разпоредби изискват от банките да споделят клиентски данни с доставчици трети страни, давайки възможност на потребителите и стимулирайки разработването на нови финансови продукти.


Това, което виждаме все по-често днес е Отвореното банкиране да се интегрира с AI, blockchain и DeFi, подобрявайки сигурността и позволявайки иновативни финансови услуги. AI, например, се използва за анализ на данни и даване на персонализирани съвети (robo-advisory). Блокчейнът, пък, гарантира прозрачност в процесите и дейностите на финанови институции. Нововъведенията и новите технологии водят до допълнителни иновации във финансовата индустрия. Намирам това за изключително интересно! Можете ли да дадете пример с някои от успешните световни бизнес приложения на Отворено банкиране? А в България? Това, което виждаме в световен мащаб е, че Отвореното банкиране се прилага успешно за случаи като управление на лични финанси (Personal Finance Management), маркетплейс за заеми, кредитен скоринг, плащане без карта процес на плащане от сметка в сметка - A2A и не на последно място - базирани на API финансови услуги за банки – мултибанкинг, например.

България не се остава по-назад и бързо наваксва световните тенденции - Отвореното банкиране е успешно внедрено за управление на лични финанси в приложения като BoroBit и Moitepari. Мултибанкингът вече е налице в няколко български банки като ДСК и Инвестбанк. Pay By Bank от IRIS Solutions е вече успешно интергриарн в десетки уебсайтовете за електронна търговия. Отворено банкиране се използва в Possepay, предлагайки да разделите сметката си в ресторанта. Cashway използва Отворено банкиране като източник на данни, за да предостави програма за лоялност на клиенти.


Успешните приложения на Отворено банкиране подчертават потенциала за използване на отворени данни чрез банковите API и безкрайните възможности, които дават. Все пак има още много неразработени бизнес ниши и нямам търпение да бъдем част от това вълнуващо бъдеще. Кои са основните предизвикателства, с които бизнесът може да се сблъска при прилагането на стратегии за Отворено банкиране и как могат да бъдат преодолени?

Едно от предизвикателства при прилагането на Отворено банкиране е безпроблемното свързване на стари и нови технологии. За да преодолеят това компаниите трябва да инвестират не само в хардуер и софтуер, но и в своите екипи. В крайна сметка екипът е това, което ще накара хардуера да направи всичко, което искате.


На второ място бих поставил спазването на най-новите правила и закони или т.нар. "Compliance". Всички знаем, че предприятията трябва да са в крак с регламентите и директивите на ЕС, съответно с местните закони. Но аз бих казал, че компаниите не трябва просто да отговарят на законодателните изисквания, а да се възползват максимално от новооткритите бизнес възможности. Това би означавало 24/7 работа с правните Ви екипи, а защо да не бъдете крачка пред останалите, като участвате в изготвянето на политики чрез публичните консултации в ЕС.


Последното предизвикателство, което бих споменал е пбучението на клиентите относно Отвореното банкиране. Бизнесът трябва да помогне на клиентите да разберат стойността на плащането сметка-в-сметка (A2A), например, и Oтворено банкиране като цяло. От бизнес гледна точка какво е бъдещето на Отвореното банкиране?

Едно е сигурно - Отвореното банкиране и неговото въздействие върху финансовия сектор ще продължат да нарастват в световен мащаб. Нови бизнес ниши като тези, които споменах по-горе, ще стават все по-големи и все повече. В много близко бъдеще клиентите ще свикнат с ефикасните плащания A2A и базираните на Отворено банкиране кредитно оценяване и 360-градусов изглед на финанси Ви. Успоредно с това, следващ голям тласък в Отвореното банкиране ще са технологични тенденции като AI и блокчейн. Рано или късно, в зависимост от конкурентоспособността на региона, законодателството ще навакса. Вярвам, че от бизнеса зависи дали Отвореното банкиране ще бъде прегърнато и превърнато в ново конкурентно предимство или това ще бъде просто още една регулаторна тежест за тях.




25 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page