top of page
  • IRIS Solutions

Как счетоводните компании могат да направят революция в бизнеса си


Трите ползи от отвореното банкиране, с които счетоводителите ще спестят нерви, усилия и ресурси


През последното десетилетие дигитализацията в областта на услугите претърпя революционна промяна.

Тя ескалира още повече в резултат на глобалната пандемия COVID-19. В този процес огромна роля изигра навлизащото все по-серизно в живота ни отворено банкиране. То предлага възможност на доставчиците на услуги като счетоводство, бюджетиране, инвестиционна консултантска дейност да извършат своеобразна революция в развитието на бизнеса си.

За 2020 г. пазарът на счетоводен софтуер бе оценен на 12,01 милиарда долара. Очакванията са той да достигне 19,59 милиарда долара до 2026 г. Отвореното банкиране дава значителен тласък на пазара на счетоводен софтуер, който от своя страна бележи експоненциален растеж.

Отвореното банкиране може да бъде от полза за всеки тип доставчик на счетоводни услуги - било то счетоводна къща, която обслужва дейността на стотици малки и средни фирми, или финансов отдел на гигантска корпорация с офиси по целия свят. Инструментите на отворено банкиране могат да се използват за оптимизиране на счетоводните процеси на всички нива чрез автоматизиране на сложни и повтарящи се задачи.

IRIS Solutions предлага на счетоводните компании в България да се възползват от предимствата на отвореното банкиране.

Ето какви са основните ползи, които технологично-ориентираните счетоводни компании ще получат, ако базират бизнеса си на възможностите, които дава отворено банкиране.

1. Надграждане на счетоводния софтуер чрез автоматично импортиране на данни от банкови сметки

Голяма част от счетоводните процеси в днешно време все още робуват на миналото, поддържайки и обработвайки огромен обем електронни таблици. Много счетоводители все още генерират банкови извлечения в Excel/PDF формати от много различни банки и впоследствие въвеждат данните ръчно в счетоводния софтуер, с който работят. Това освен, че отнема много време, води и до грешки.

Ето защо, директният достъп до банковата сметка може да се превърне в най-важната полза за счетоводните фирми, осигурявайки им съвсем различно преживяване.

Използвайки отвореното банкиране, счетоводните компании получават незабавен достъп до данните на клиенти от всяка банка във всяка държава – лесно, удобно и сигурно. Всички данни са готови за употреба, тъй като са структурирани в единен формат и не е нужно данните от различните банки да уеднаквяват чрез различни процеси на конвертиране.

Автоматичното „качване“ на данни в счетоводния софтуер значително намалява риска от човешки грешки, спестява време и пари и подобрява производителността.

Автоматизираното импортиране на данни директно от банковите сметки може да помогне и за по-лесния онбординг на десетки нови компании в счетоводния софтуер. Всяка счетоводна компания знае много добре, че този процес може да бъде истинско предизвикателство.

Автоматичното импортиране на данни директно от банковите сметки, включително данни относно проверката на самоличността на клиента, номера на сметки и лични данни, опростява процеса на онбординг, създавайки безпроблемно потребителско изживяване и по-малко ръчна работа за счетоводителите.

В допълнение счетоводните компании могат да получат данни за историята на транзакциите за години назад само чрез едно интегриране и няколко кликвания. И така ще се спасят най-накрая от бремето на многото електронни таблици.

Автоматизацията на счетоводството осигурява по-голяма прозрачност, подобрено отчитане в реално време и подобрена ликвидност.

2. Добавяне на дигитален отпечатък при фактурирането

„Наливането“ на всички транзакции директно в счетоводния софтуер значително опростява данъчните изчисления чрез автоматичното добавяне и класифицирането на данните, независимо от банката или от типа сметка. Ръчното попълване на фактури може лесно да се автоматизира с помощта на отвореното банкиране, за да бъде сложен край на безкрайното засичане на плащанията по фактурите.

Друг счетоводен процес, който отнема много време и е обвързан с грешки, е ръчното съгласуване на банковите сметки, което може да се автоматизира с помощта на отворено банкиране. По този начин бизнесът може да сведе до минимум времето, разходите и количеството потенциални грешки.

Банковите данни могат да бъдат допълнително обработвани от интелигентни алгоритми, за да се създадат актуални и действащи решения, които дават възможност на счетоводните приложения да включват функции за бюджетиране, прогнозиране, финансово отчитане и анализ на паричните потоци. Във времена на икономическа несигурност, ERP бюджетирането и прогнозирането внасят яснота в бизнес решенията. Знанието колко пари може да похарчи бизнесът е жизненоважно и може да го предпази от финансови затруднения.

3. Извършване плащания директно от счетоводната програма

Предвид обстоятелството, че нашият свят уверено върви към времето, когато ще властват безкасовите плащания, отвореното банкиране предлага възможност за изплащане на заплати, за плащане на данъци и за всякакви плащания по фактури директно от счетоводния софтуер. Компаниите получават възможност да извършват плащания безпроблемно директно през счетоводния си софтуер от банковата си сметка, елиминирайки по този начин традиционните процедури, свързани с плащанията. Обработката на плащанията в счетоводното приложение предоставя отлична възможност за засилване на лоялността на клиентите, като им помага да спестят време. Незабавните плащания, извършени с помощта на отворено банкиране, предоставят възможност да се премине от бавни, остарели и скъпи процеси към много по-бързи разплащания.

Функционалността на услугата по иницииране на плащане може да повиши ефективността чрез автоматизиране на плащанията с периодични планове за фактуриране и плащане на вноски или групови плащания и обработка на пакети за обработка на няколко транзакции наведнъж. С помощта на отвореното банкиране, бизнесът може да получава или изпраща плащания с минимални такси, от 5 до 10 пъти по-ниски в рамките на няколко секунди.

Убедени ли сте вече, че още днес трябва да започнете да използвате отвореното банкиране?

Формулата за успех при съвременните финансови услуги и технологии изисква поставянето на клиента в центъра на всяко решение. Сътрудничество за иновации.

Приемането на отворено банкиране прави решенията от следващо поколение достъпни за всеки бизнес. Който направи тази крачка, изисква гаранции, че с използването на тази иновативна технология няма да има пропуски в бъдещите стратегии на компанията си.

Има много въпроси, свързани с техническото обслужване, съвместимостта и сигурността, които може да се превърнат в предизвикателство за всяка компания, ако тя няма надежден партньор, който да ѝ помага, да я подкрепа и да бъде нейн гръб в трудна ситуация.

Този партньор трябва да бъде избран много внимателно.

IRIS Solutions може да бъде Вашият надежден партньор. Ние можем да се погрижим за всички аспекти на Вашия бизнес.

Ние предлагаме решения, работещи при всички предизвикателства.

Започваме ли?

ЗА IRIS SOLUTIONS

IRIS Solutions е доставчик на Open-banking решения и услуги. IRIS Solutions e платежна институция, лицензирана от БНБ за услугите: доставка на информация по сметка (AIS) и иницииране на плащане (PIS).

IRIS Solutions предоставя на финансови институции и иновативни компании услуги и решения, които им позволяват да извлекат добавена стойност от възможностите, които дава Open banking, изразяващи се в: по-добро клиентско преживяване; по-добро познаване на клиентите; eлектронни (безкартови ) разплащания; постигане на съответствие с регулаторните изисквания и мониторинг на API.

Лицензирана по PSD2, компанията използва най-строгите международни стандарти за сигурност, за да осигури стабилна и надеждна връзка между финансовите институции, компаниите и клиентите им.

IRIS Solutions e интегрирала в IRIS PSD 2 HUB 13 български банки, платежни институции, Revolut, Paysera, банки от Гърция и Румъния.





409 преглеждания

Последни публикации

Виж всички
bottom of page