top of page
  • georgi759

Ново попълнение в Айрис - Георги Пенев



Нов член се присъединява към нашия екип като Head of Growth – Георги Пенев. Той отговаря за международни ни пазари и маркетинг на местно ниво и чужбина. Георги идва от Българската финтех асоциация и LogSentinel – български финтех в RegTech пространството.


В тази статия споделяме с вас интервю, в което Георги споделя своята гледна точка за Отвореното банкиране, защо е избрал IRIS Solutions пред всички останали 150 финтех компании в България и т.н.




Въпрос 1: Да започнем от самото начало – какво си учил, какво те доведе в света на финтех и как разбрах за Отвореното банкиране?


Г.П: Пътят ми към света на финтех не е толкова праволинеен – учих международни отношения и мениджмънт в България и Великобритания, след което се върнах у дома и около година работих като бизнес консултант в тежката индустрия в България. Знаех, че това не е моето нещо, затова промених кариерата си изцяло и прекарах половин година във финтех стартъп, последвано от 3,5 години като директор на Българска финтех асоциация. През това време се специализирах във Финтех продажби и маркетинг както на чуждестранни, така и на местни пазари.


Срещнах се за първи път с главния изпълнителен директор на IRIS Solutions Галя Димитрова през 2019 г. в офиса на бившия ми работодател, когато се опитвахме да намерим допирни точки между блокчейн и отворено банкиране (OБ). Оттогава съм очарован от тази нова еволюция във финансовия сектор, наречена OБ, и безкрайните възможности, които носи. По-късно се натъкнах на Отвореното банкиране като част от регулаторната работа, която извършвахме в Българската финтех асоциация и работата по внедряването на PSD-2 в България. Може би някъде по това време осъзнах ролята на външните доставчици в развитието на ОБ инфраструктурата у нас. Тогава разбрах и за огромната нужда от подкрепа от банки и други финансови институции, ОБ да сработи на нашия пазар.


В2: Като част от Българската финтех асоциация си имал достъп до голяма част от българската финтех екосистема. Какво те накара да избереш IRIS Solutions като следваща стъпка в кариерата си?


Г.П: Това е напълно вярно – в БФА всеки ден общувах с десетки финтех компании – МСП, големи корпорации, чуждестранни и местни компании и т.н. Въпреки това, това, което търсех, са две неща: 1. Бизнес среда, в която да мога да раста извън зоната си на комфорт; и 2. Компанията да има силен и издръжлив екип, с който да постигнем всичко, което пожелаем. И двете неща можеха лесно да бъдат забелязани в IRIS Solutions, така че се двоумих много като разбрах за отворената позиция в компанията. Сега, малко повече от месец и половина след като започнах, знам, че направих правилния избор - чувствам се като у дома си, заобиколен от силен, подкрепящ екип, но в същото време предизвикан от ежедневната си работа.

В3: Каквa e ролята ти в IRIS Solutions? Какви са отговорностите ти и къде можем да очакваме да те видим в близко бъдеще?


Г.П: В IRIS Solutions ръководя два силно свързани помежду си отдела – продажби на външни пазари и маркетинг. Що се отнася до продажбите, работя с нашите търговски представители и BDO, за да подпомогна разработването на продукта и да създам и изпълнявам стратегии за излизане на чужди пазари като Румъния, Гърция, Хърватия и др. Що се отнася до маркетинга, аз отговарям за познаване на марката и генериране на потенциални клиенти на IRIS Solutions. Работя заедно с нашия маркетинг специалист.


Бих заключил, че работата ни е много, много предизвикателна и аз имам още много да науча за пазара и нашите продукти и услуги. В същото време това, което правя, е супер интересно и това ме прави адски щастлив 😊




В4: Какво очакваш за 2024 г.? Какво е посланието, което искаш да оставиш на нашите читатели за бъдещето на отвореното банкиране в региона на Югоизточна Европа?


Г.П: 4 години след първоначалното въвеждане на PSD-2 в Европа и България можем с гордост да кажем, че в нашата страна виждаме 93% достъпност на API на банките, второто най-добро висока в региона на Югоизточна Европа след Гърция (97%). Ефективността на API насърчава създаването на нови OБ продукти и услуги – вземете например компании като PossePay, ViziWealth, BoroBit и др. Успоредно с това, когато преподаваме финтех с Българската финтех асоциация, виждаме, че студентите се интересуват все повече от ОБ. Те говорят за нови решения, които стартират и се тестват в България и след това се реализират в Единния пазар на ЕС. От регулаторна гледна точка през 2024 г. очакваме PSD-3 да подобри последните регулации в сферата на отвореното банкиране, което несъмнено ще бъде още един тласък на пазара. Ние, от IRIS Solutions, правим така, че България да се възползва възможно най-добре от тези нови възможности.


За да обобщя, вярвам, че 2024 г. ще ни донесе много нови възможности за ОБ, както и ще постави на пазарен тест всички вече съществуващи. Радвам се, че съм част от това вълнуващо пътуване.

98 преглеждания
bottom of page