Често задавани въпроси

За IRIS Solutions

Какво е IRIS Solutions@


Айрис Солюшънс“ ООД е платежна институция, лицензирана от БНБ. Съгласно издадения лиценз дружеството може да предоставя платежни услуги по чл. 4 т.7 и 8 от ЗПУПС – услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация по сметка. Притежаваме лиценз за европейски доставчик на платежни услуги (PSP) в съответствие с Втората директива за платежните услуги (PSD 2). IRIS PAY (Айрис Пей ) е нашият бранд, под който развиваме платежните услуги. IRIS PAY е и названието на мобилното приложение, чрез което се извършват плащанията.
С кого да се свържа, ако имам въпроси относно обработката и защитата на личните ми данни?


Ако имате въпроси относно нашата Политика за поверителност или обработката на личните Ви данни, можете да се свържете с нас чрез контактната ни форма или да ни изпратите Email с описание на Вашето запитване на : dpo@irisbgsf.com
Как мога да се свържа с отдела за връзка с клиенти на "Айрис Солюшънс" ООД?


Можете да се свържете с нас посредством контактната ни форма. Ако искате да проучим транзакцията Ви, моля предоставете ни доказателство за плащане или снимка от екрана на устройството си, която включва следната информация: • Име на титуляра на сметката; • Сума на транзакцията; • Дата на трансфера; • Референтен номер на транзакцията. Ако по някаква причина нямате възможност да попълните нашата контактна форма, моля свържете се с нас на следните телефони: 0889 209 055; 0887 267 019 Моля обърнете внимание, че няма да можем да Ви дадем информация за конкретна транзакция по телефона. На регистрирания в приложението IRIS PAY електрoнен адрес ще получите нашия отговор. Всичко това се прави с цел гарантиране защитата и безопасността на потребителите на нашите продукти и услуги.
Как следва да постъпя, ако искам да подам жалба?


Ние приемаме всички въпроси и запитвания към нас много сериозно. „Айрис Солюшънс“ ООД следва насоките на българския орган за надзор - Българска Народна Банка и обработва жалбите на клиентите в съответствие със съществуващите разпоредби. Жалбата следва да бъде отнесена към конкретен случай по отношение на продуктите и услугите, които предлага „Айрис Солюшънс“ ООД. Ако имате въпроси, моля свържете се с нас посредством контактната ни форма или на адреса по-долу: бул. „Цариградско шосе“ 111 Б, София Техпарк, сграда Инкубатор, ет.1 Моля, опишете запитването си възможно най-точно и ясно. Ние ще се постараем да Ви отговорим възможно най-бързо.

За open banking

Какво е Open Banking?


 • Използването на интерфейси за приложно програмиране (API), които позволяват на девелопъри да създават приложения и услуги в рамките на финансови и нефинансови институции.
 • По-големи възможности за финансова прозрачност за притежателите на банкови сметки, вариращи от отворени данни до лични данни.

Накратко Open Banking е възможността за създаване на нов дигитален бизнес и екосистеми, благодарение на предоставения от банките достъп до API.

Това позволява потребителите да:

 • имат по-голям контрол върху данните си;
 • имат по-добро преживяване при използване на сигурен, бърз и надежден канал;
 • генерира нови потоци от приходи и така се създава модел на устойчиви услуги за индустрията като цяло.
Кой реално печели от Open Banking?


Ползите на Open Banking са както за потребителите, така и за доставчиците на услуги - банки, финансови и нефинансови институции. Печелят всички, които се докоснат до Open Banking.
Какви са ползите за потребителите?


Сред многото предимства на Open Banking за потребителите най-важното е, че те имат избор. Като доставчик на услуги, традиционно банките, финансовите и нефинансовите институции предлагат ограничени възможности и еднакви услуги на всички свои клиенти. Open Banking позволява индивидуализирано отношение, таргетирани предложения и персонализирани продукти. И избор на потребителя да избере онова, което му приляга най-точно.

Open Banking

 • дава на потребителя възможност да избере сред множество доставчици на услуги онзи, който предлага най-добрата услуга за неговите конкретни нужди;
 • насърчава потребителите да поемат отговорността за своите финанси и да вземат информирани решения за управлението на своите сметки.
 • Улеснява плащането със смарт устройства.
  Благодарение на решения, базирани на Open Banking, няма нужда клиентите да чакат на опашки в магазините, за да платят с физически пари. Използвайки различни приложения, те плащат чрез смартфона си, използвайки дигитални портфейли.
 • Улеснява преводите на пари.

Дава възможност за персонализирано предлагане на продукти
Open banking има потенциал да предложи персонализирани и релевантни продукти и услуги на потребителите - нещо, което много от банковите мобилни приложения не правят.

 • Дава възможност за достъп на всички сметки на едно място.

Чрез Open Banking всеки потребител може на едно място да вижда и оперира с всички свои сметки в различни банки, да следи постъпленията по тях, да прехвърля пари от една в друга. Така на едно място в едно приложение в смартфона с един клик човек има достъп до всички свои финанси.

Виждайки всичките си сметки и наличностите по тях, потребителят може да избира откъде да плати.
Какви са ползите за финансовите институции?


Open Banking

 • дава възможност на банките да изпреварват конкуренцията, позволявайки им да се колаборират с иновативни fintech и други нефинансови институции за обмен на данни.
 • позволява им да направят крачка в бъдещето като, базирайки се на разрешенията за достъп до финансовите данни на клиентите си, разбират по-добре нуждите им и променят така предложенията си, че да им осигурят по-добро изживяване.
 • усъвършенства връзката с клиентите като помага на банките и нефинансовите институции да подобрят обслужването си, базирайки се на данните, получени чрез Open Banking, и така да отговорят успешно на постоянно променящите се изисквания както на съществуващите, така и на бъдещите си клиенти. Клиентът винаги е в центъра на вниманието. При колаборацията си с финтех компаниите банките могат да предложат на потребителите продукти и услуги, които да увеличат потребителската удовлетвореност, лоялноста и в крайна сметка да увеличи доходите му.
Какви са ползите за финтех компаниите?


Open Banking

 • дава възможност за се задоволят очакванията на клиентите;

 • да предложат по-добри услуги като управление на личните финанси, сравнение на сметки и достъп до кредити през едно единствено приложение;

 • разширяване на услугите на банките чрез използване на финтех;

 • развитие на технологиите

 • създаване на иновативни продукти и услуги.
Защо Open banking е новото лице на банкирането?


Няма съмнение, че използването на финтех се увеличи неимоверно през последните години в стремежа да се предложат по-добри услуги на крайния клиент.

Но все още има огромно пространство за растеж и развитие.

За IRIS Pay

Откъде мога да изтегля приложението IRIS PAY?


Приложението IRIS PAY е достъпно в Google Play за смартфони и таблети с операционна система Android и в App Store за смартфони и таблети с операционна система iOS.
Защо не мога да добавя сметката си в мобилното приложение IRISPay?


Възможните причини за това са следните:

 • Не сте попълнили потребителското си име и/или парола от интернет банкирането на съответната банка, телефонния си номер и/или IBAN на Вашата сметка в зависимост от изискванията за добавяне на сметка за всяка една банка, която е „закачена“ в приложението на „Aйрис Солюшънс” ООД IRIS PAY.
 • Нямате в момента достъп до интернет. Моля проверете своята интернет връзка и опитайте да добавите отново сметката си.
 • Ако имате нужда от съдействие, свържете се с нас .
Трябва ли да имам активно интернет банкиране, за да мога да извършвам плащания от банковата си сметка чрез приложението IRISPay?


Да, необходимо е да имате активно интернет банкиране.
Заплащам ли някакви допълнителни такси?


Приложението IRIS PAY е напълно безплатно. Изтеглянето на приложението IRIS PAY и плащанията към приятели и търговци / фирми не се заплащат на IRIS PAY. Заплащате единствено таксата за наредения кредитен превод по тарифа на Вашата банка.
Какво време е необходимо парите, които изпращам на приятел да постъпят по неговата сметка?


Плащането чрез IRIS PAY е вид банково плащане, т.е. транзакциите се извършват посредством банковите системи за електронни плащания. Ако Вашият приятел и Вие ползвате сметка в една и съща банка, преводът ще Ви бъде заверен незабавно. Ако ползвате услугите на различни банки в България, преводът ще Ви бъде заверен в рамките на 2/4 часа или рано сутринта на следващият ден, ако плащането е направено към Вас след 15:00 часа.
Има ли ограничение на сумата, която мога да преведа на приятел или в сумата, която да заплатя при търговец чрез IRIS PAY?


Чрез IRIS PAY можете заплатите стока или услуга при търговец и да наредите превод към приятел до 10000 лева.
Мога ли да платя при търговец или да преведа пари на приятел, ако те не ползват IRIS PAY?


За да се осъществи плащане чрез IRIS PAY e необходимо и двете страни – наредителят и получателят на сумата да имат инсталирано приложениeто IRIS PAY на своя мобилен телефон или таблет.
Защо получавам съобщение за грешка при сканиране на QR код / въвеждане на 6-цифрен код / проблем с оторизацията?


Moля, свържете се с нас чрез контактната ни форма и ни изпратете скрийшот на екрана с плащането, който показва съобщението за грешка, и съдържа QR кода и 6-цифрения код. Ние ще извършим проверка на транзакцията и ще се свържем с Вас.
При успешно извършено плащане кога мога да видя транзакцията в движението по сметките си?


Вашето приложение отразява статуса на всяко плащане. Отидете на първоначалния екран и ще видите какъв е статусът на плащането, което ви интересува Успешно плащане Неуспешно плащане Плащането се обработва
Безопасно ли е да използвам продуктите и услугите на IRIS Solutions?


„Айрис Солюшънс“ ООД е платежна институция, лицензирана от БНБ. Дружеството е обвързано от строги разпоредби, свързани с обработката на плащанията. Ние прилагаме най-високия стандарт технологии за защита на данните в допълнение към прилаганите от банките системи за сигурност.