top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

PSD3 - какво ще промени новата платежна директива?

Мердихан Исмаилов, директор "Дигитализация и иновации" на IRIS Solutions, в подкаста DigitalksЕлектронните плащания в ЕС бележат драстичен ръст, като са достигнали 240 трилиона евро през 2021 година от 184,2 трилиона през 2017 година. Картината се променя, заплахите нарастват, което налага и промяна на основния документ, който регулира сектора на европейско ниво - Директивата на Европейския съюз относно платежните услуги (известна като PSD2).

В очакване на PSD3 от подкаста Digitalks разговаряха с Мердихан Исмаилов, директор "Дигитализация и иновации" на IRIS Solutions.

Той представлява Българската финтех асоциация в работната група на ЕК PSD3.

"Ще използвам думите на представителите на ЕК - ние не искаме да правим революция, това ще е еволюция. Тоест това е една следваща стъпка, една следваща версия на PSD2", обясни Мердихан Исмаилов. "PSD2 имаше две основни цели. Първата - да повиши сигурността на плащанията и на платежните услуги, и втората - да се внедрят иновативни начини за плащане. За първата основна цел комисията внедри двуфакторната автентикация на плащанията, което свърши невероятно добра работа", разказа той.

Виж цялото интервю ТУК.


37 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page