top of page
  • Снимка на автораIRIS Solutions

IRIS OPEN TALKS разказва истории на успеха и възможностите на отвореното банкиране

Актуализирано: 18.10.2022 г.

IRIS OPEN TALKS, платформата за дискусии и срещи на дигитални ентусиасти и създатели на тенденции в българския бизнес, събра на първото си издание в София Тех Парк банкери, финансисти, юристи, предприемачи, иноватори, инвеститори и много приятели. С тази среща IRIS Solutions стартира серия неформални събития, на които има амбицията да среща различни групи от бизнеса с впечатляващи достижения на стартъп компании от екосистемата на Инкубатора в София Тех Парк, за да отвори съзнанието им за нови възможности.

На първото от поредицата събития бяха представени три стартъпа, които се радват на международен успех със своите разработки.


Владимир Грозданов, създател и главен изпълнителен директор на Barin Sports, разказа за създадената от компанията система за изследване лимитите на човешкото тяло по време на тренировка и състезание. Компанията практически няма конкуренция в световен мащаб, тъй като останалите фирми в тази сфера предлагат много по-малко на клиентите си от нея. “Печелим всички търгове, на които се явим, просто защото сме най-добри”, отбеляза Грозданов. Barin Sports работи с някои от най-известните футболни треньори по света, които в реално време следят представянето на играчите си и могат да правят тактически промени с цел победа.


Myx Robotics е стартъп, чиито собственици преди да навършат 20 години вече са предприемачи от световна величина. Създатели на Клуба по роботика в СМГ, днес те изработват дигитални двойници на света около нас. Започнали с дигитализацията на кули за телекомуникационните оператори у нас и по света, днес те вече са дигитализирали цели градове в Западна Европа. „Други правят заснеманията, ние сваляме и анализираме данните и предоставяме нужната документация. Например, можем да заснемем българската пътна мрежа, да преброим дупките, да предложим начини за оправянето им и да изчислим колко би струвало това”, обясни Явор. “Разрастваме се бързо, наемаме нови хора. От 17 души в момента смятаме да станем 70 до края на годината”, обяви Явор Михайлов.

CMYC Ingredients променя разбирането за храната, нейните вкусови и здравословни показатели. Базирана на научни изследвания и анализи система за хранене и създадените по иновативни технологии овкусители създават нови тенденции в съвременната кухня. Украинските основатели на фууд тех стартъпа атакуват успешно пазарите в Европа и се фокусират върху повишаване на образоваността на българите за здравословния начин на живот.

Първото издание на IRIS OPEN TALKS премина под знака на една сериозно навлизаща в ежедневието ни тенденция - услугите, базирани на отворено банкиране, сферата, в която IRIS Solutions е пионер в България и успешно работи в Югоизточна Европа. Чрез такива решения вече може да се плащат сметките към “Софийска вода”, може да се правят разплащания в платформата за онлайн търговци MerchantPro да се оптимизира дейността на счетоводителите и счетоводните отдели в компаниите. Тези решения пестят ресурси и време. Значително се намаляват и разходите по преводите тъй като парите преминават от сметката на подателя директно в сметката на получателя.


Гостите на форума изпробваха на живо как работят решенията, базирани на отворено банкиране и интегрирани от “Софийска вода”, “Микроинвест”, “Nula.bg”, Fintrade и фондация bCause. Те имаха възможност и да преведат средства за кауза, която подкрепя eкипът на IRIS Solutions “За доброто! В подкрепа на Украйна”, организирана от фондация bCause.


“Щастлива съм, че успяхме да съберем толкова хора, отдадени на професии с изключително напрегнато ежедневие и динамично развитие, да ги заредим с новаторски дух и да ги вдъхновим за още по-успешни начинания. Успехът винаги е вдъхновяващ, особено в стартъп средите, където работят млади и ентусиазирани хора. Разчитам на тези срещи все повече хора, от които зависи бъдещето на дигиталните разплащания, да отворят съзнанието си и да видят практическите ползи от отвореното банкиране”, коментира Галя Димитрова, основател и управляващ партньор в IRIS Solutions.

На въпроса “Какво е отвореното банкиране?” гостите на IRIS OPEN TALKS отговориха: бъдеще, възможност, свобода, отърваване от монополните услуги, нови хоризонти.159 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page