Новини и събития

"Айрис Солюшънс" и "Клауд Тек" ЕООД в стратегическо партньорство

22.02.2021 г.

"АЙРИС СОЛЮШЪНС" стартира партньорство с "КЛАУД ТЕК" ЕООД ( www.nula.bg ).
Двете компании обединяват усилията си с цел създаване на по-добри услуги за МСП в сферата на счетоводните услуги, базирани на интеграцията на Open-banking.

"Айрис Солюшънс" интегрира Paysera в своя PSD 2 HUB

20.01.2021 г.

PAYSERA вече е част от институциите, достъпни през платформата на "Айрис Солюшънс". Благодарение на осъществената успешна интеграция, „Айрис Солюшънс“ стъпи на още един европейски пазар - този в Литва.

"Айрис Солюшънс" е сред първите 20 компании

30.09.2020 г.

"АЙРИС СОЛЮШЪНС" е сред първите 20 компании, получили ваучер по програма "Иновации и конкурентоспособност - Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии".
Днес, ваучер на стойност 20 000 BGN бе връчен на г-жа Галя Димитрова, управител на дружеството на церемония в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Европейската комисия прие пакет от документи, регулиращи цифровите финансови услуги

25.09.2020 г.

Европейската комисия прие нов пакет за цифровите финансови услуги. Той включва стратегии за цифровизиране на финансовите услуги и за малките плащания, както и законодателни предложения за криптоактивите и за устойчивостта на цифровите технологии. Целта на тези документи е да се насърчат конкурентоспособността и иновациите на Европа в областта на финансовите услуги. Така ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти във финансовата сфера. С него на потребителите ще се предоставят по-голям избор и възможности в областта на финансовите услуги и съвременните плащания, като същевременно ще им се осигури защита и финансова стабилност.

 

Мерките са от възлово значение за икономическото възстановяване на ЕС, тъй като предвиждат нови начини за финансиране към европейския бизнес и в частност малките и средните предприятия. Пакетът има и основна роля за реализацията на Европейския зелен пакт и Новата промишлена стратегия за Европа. Комисията опростява разпоредбите и ги съобразява в по-голяма степен с цифровите технологии в стремежа си да насърчи отговорните иновации при финансовите услуги в ЕС.
Целта на мерките е и да се ограничат потенциалните рискове, що се отнася до защитата на инвеститорите, изпирането на пари и киберпрестъпността.

Eдна от основните сфери в пакета от мерки се отнася до т.нар. отворени финанси. Чрез тях се насърчава обменът на данни между бизнеса във финансовия сектор на територията на Европа. Гарантира си, че потребителите ще имат по-добър достъп и контрол върху личните данни. Оpen banking позволява достъп до повече клиентски и бизнес данни, които биха позволили на доставчиците на финансови услуги да предлагат по-персонализирани услуги, да посрещнат нуждите на клиентите си от продукти, разработени спрямо техните конкретни нужди. Също така доставчиците на услуги, базирани на open banking, дават възможност на хората и бизнесите да сравняват продукти и да намират най-изгодните за себе си възможности.

IRIS SOLUTIONS има лиценз от БНБ за операции в ЕС за PISP и AISP. Данните от API, до които има достъп IRIS SOLUTIONS, превръщат банковите сметки в ценен дигитален източник на информация. Компанията е доставчик на Open banking за банки, небанкови институции, търговски дружества и др. Решенията, предлагани от дружеството, дават нови възможности за развитие и по-голяма ефективност на различни сфери в бизнеса - банково дело, застраховане, счетоводни услуги, търговия на дребно, програми за лоялност и др.

"Айрис Солюшънс" участва в събитие, организирано от Дигиталната национална коалиция, Еconomic.bg и списание „Икономика“

15.09.2020 г.

"Oсемдесет и пет процента от банките, които работят в България са с публикувани и работещи интерфейси за Open banking услуги. Българският потребител скоро сам ще оценява удобствата, сигурността и привилегиите на внедрените решения" сподели Галя Димитрова на събитието, организирано от Дигиталната национална коалиция, Еconomic.bg и списание „Икономика“ на територията на „София Тех Парк“ на 10.09.2020г.

"Айрис Солюшънс" интегрира в своя PSD2 HUB най-голямата банка на Гърция 

07.09.2020 г.

"Aйрис Солюшънс" успешно интегрира първа банка от Гърция в своя PSD2 HUB.
National Bank Of Greece (NBG) вече е част от институциите, достъпни през платформата на "Айрис Солюшънс".

Клиентите на Revolut могат да добавят сметките си в приложението на "Айрис Солюшънс"

23.07.2020 г.

"Aйрис Солюшънс" се свърза в UK с платформата Open Banking, която ни позволява да се интегрираме към APIs на дружества във Великобритания.

Вслeдствие на осъществената интеграция клиентите на Revolut могат да добавят банковите си сметки в приложението на "Айрис Солюшънс".

IRIS PAY е сред 10-те избрани финалисти в първата програма на Qatar Fintech HUB

22.07.2020 г.

 Groworking стана част от местата, където можете да платите с IRIS PAY

15.07.2020 г.

Groworking e споделено работно пространство ( coworking space ) на София Тех Парк.
Мястото предоставя възможност за open-space работни места, зали за срещи и зони за почивка и забавление, като част от сграда Инкубатор.
Клиентите на Groworking вече могат да заплащат за предоставените им услуги чрез IRIS PAY.

Айрис Солюшънс стъпи на Европейския пазар

25.06.2020 г.

Първа банка извън България бе добавена в PSD2 HUB-a на „Айрис Солюшънс“

след успешната интеграция на Raiffeisen Bank Romania.

Чрез PSD2 HUB "Айрис Солюшънс" създава възможността всяка една платежна институция да интегрира в дигиталните си канали услугите по доставка на информация по сметка и иницииране на плащане.

Boleron - новият партньор в мрежата от търговци на IRIS PAY

15.06.2020 г.

Boleron е софтуерна платформа за дигитално застраховане, използвана от лицензираният застрахователен брокер „Болерон Консултинг“ ООД.

Клиентите на Boleron вече имат възможност да се възползват от иновативната концепция на IRIS PAY за удобно, изгодно и сигурно плащане на различните видове застраховки, които предлага компанията.

Банките в дигиталния портфейл на "Айрис Солюшънс" вече са десет

13.06.2020 г.

 

Клиентите на Търговска банка Д АД вече могат да добавят сметките си в IRIS multibank wallet. Така банките в дигиталния портфейл на „Айрис Солюшънс“ стават десет, с по-рано присъединените УниКредит Булбанк, Банка ДСК, TBI Bank, Алианц Банк България, Пощенска Банка, ОББ, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка и ПроКредит Банк.

Още 2 банки в IRIS multibank wallet

18.05.2020г.

Клиентите на Първа инвестиционна банка и ПроКредит Банк вече могат да добавят сметките си в IRIS multibank wallet. Така банките в дигиталния портфейл на „Айрис Солюшънс“ стават девет, с по-рано присъединените УниКредит Булбанк, Банка ДСК, TBI Bank, Алианц Банк България, Пощенска Банка, ОББ и Инвестбанк.

Избраха IRIS Solutions за участник във втория сезон на Програмата за иновации на Visa

09.04.2020 г.


Стартапът IRIS Solutions, бе избран за участник във втория сезон на Програмата за иновации на Visa, развивана от фонда за рискови инвестиции Eleven.
Програмата се фокусира върху финтех и разплащания, но второто й издание потърси и решения в сферата на устойчивото развитие и социалното предприемачество. Програмата цели и насърчаване на достъпа на повече жени до платформата.

“Щастливи сме, че усилията ни бяха оценени. Вярвам, че участието ни в програмата ще ускори процеса по разработване и валидиране на продуктите на IRIS Solutions. Компанията ни е лицензирана от БНБ платежна система, която има и лиценз за европейски доставчик на платежни услуги. Ние дигитализираме банковите сметки като ги превръщаме в платежно средство и така улесняваме разплащанията - те стават безконтантни, изгодни и с висока защита”, коментира Галя Димитрова, управляващ партньор в IRIS Solutions.


 

Програмата за иновации на Visa и Eleven дава възможност за достъп до технологичната инфраструктура на Visa и глобалната мрежа от партньори и клиенти."Радваме се, че IRIS Solutions e част от програмата. Амбициозният екип и технологичните възможности на решението са сериозна предпоставка за успех. Очакваме с нетърпение да станем част от този процес", коментира Веселина Маркова, програмен мениджър в Eleven Ventures.

IRIS PAY и “Имотека” АД в стратегическо партньорство

01.04.2020 г.

IRIS PAY навлиза в сектора на недвижимите имоти чрез партньорството си с “Имотека” АД, компания от групата на AG Capital.

Клиентите на “Имотека” АД вече имат възможност да се възползват от иновативната концепция на IRIS PAY за удобно, изгодно и сигурно плащане на депозита от 3% за капариране на недвижим имот, който биха желали да купят. За целта е необходимо само да се изтегли мобилното приложение от App store или Google Play и потребителят да ползва активно интернет банкиране от своята банка. С няколко клика депозитът може да бъде преведен от избрана банкова сметка на купувача директно в банковата сметка на “Имотека” АД. По този начин имотът се резервира за 7 дни, в които клиентът подписва договор за обслужване.

IRIS PAY e услугата, която дава достъп в реално време до всички сметки на потребителя във всички банки и прави възможно разплащането във физически и онлайн магазини при най-висока степен на защита на данните.

 

IRIS_IMO2.png

Бързи, лесни и удобни преводи на пари с мобилното  приложение IRIS PAY

23.03.2020 г.

От днес можете да преведете лесно пари от банковата си сметка чрез мобилното приложение IRIS PAY. Чрез новите функционалности на приложението може да се извършва превод сметка на друг титуляр  или превод между  собствени сметки.

Само с няколко клика желаната сума преминава от сметка в сметка. Необходимо е само да сканирате QR кода или да споделите 6-цифрен код. Лесно, бързо и удобно.

"Айрис Солюшънс" реализира първото PSD2 плащане в онлайн магазин

04.03.2020 г.

"Айрис Солюшънс" реализира първото PSD2 плащане в онлайн магазин - pimodo.com
Операцията се осъществява посредством генериране на QR код.
Транзакцията се отразява както в дигиталния портфейл на IRIS, така и в електронното банкиране на клиента, а търговецът получава нотификация за потвърдено плащане.

Клиентите на УниКредит Булбанк, Банка ДСК, TBI Bank, Алианц Банк България, Пощенска Банка, ОББ и Инвестбанк вече могат да добавят сметките си в IRIS MULTIBANK WALLET

17.01.2020 г.

IRIS MULTIBANK WALLET e приложение на "Айрис Солюшънс" ООД, което Ви позволява да добавите Вашите сметки от различни банки в един общ дигитален портфейл, да акумулирате информацията си от тях и да се разплащате от сметката, от която желаете.

Чрез IRIS MULTIBANK WALLET можете:
• да заплащате Вашите онлайн покупки
• да заплащате стоки или услуги в търговски обекти
• да нареждате преводи към свои приятели, близки

IRIS MULTIBANK WALLET е разработен съгласно всички регулаторни и технически изисквания.

IRIS MULTIBANK WALLET e приложение, което е достъпно за Android и IOS.

Айрис Солюшънс в нов офис

От 06.12.2019 г. Айрис Солюшънс ООД се намира в нов офис. Дружеството бе одобрено да стане част от екосистемата на инкубатора на София Тех парк. Настоящият адрес на компанията е гр. София бул. "Цариградско шосе" 111Б сграда Инкубатор ет.1

Fintech connect – Лондон

На трети и четвърти декември 2019-та година в Лондон, Великобритания се проведе едно от най-големите събития в световен мащаб, отразяващи развитието на финтек бизнеса – Fintech Connect 2019.
На проведените дискусии бяха обсъдени множество теми в областта на блокчейн технологиите, тенденциите в разплащанията, дигиталният маркетинг и др. Множество компании представиха своите решения и планове за развитие в областта на отвореното банкиране – управление на лични финанси, иницииране на плащане, управление и обогатяване с информация, дигитална идентификация, защита на данните и др.  
Радваме се, че имахме възможността да бъдем част от тази динамично развиваща се общност заедно с представители на няколко български компании и благодарение на помощта на Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП.

Айрис Солюшънс участва на Expo Moite Pari

На 16-ти и 17-ти ноември 2019г. в Новотел София се проведе Екpo Moite Pari. Експото се наложи като най-информативното, широко-обхватно и полезно събитие за лични финанси в България. Сред обсъжданите теми бяха инвестирането във взаимни фондове, алтернативни инвестиции, недвижими имоти и жилищни кредити както и финтех технологиите. Галя Димитрова имаше удовлствието да представи пред участниците темата за Отвореното банкиране и да отговори на множеството въпроси от присъстващите относно разработените от дружеството технологични решения – платежен терминал за приемане и иницииране на плащане по смисъла на PSD 2.

Възможността за иновативен бум в банковото дело вече е открита

Финансовата индустрия е пред вратите на голямата промяна. Банкирането се отваря за иновативните решения, които налагат на пазара нови, революционни идеи за финансово моделиране и създават ексклузивно потребителско преживяване. Сега е моментът банките и финансовите институции да направят скок във вселената на откритите технологични възможности, да дадат на своите ползватели директен достъп до техните средства и да променят банкирането към по-добро.

Крайният срок за подготовка мина. Настъпи време за промяна. Очакваме и тази промяна в началото да бъде трудна, по средата – малко объркваща и накрая – прекрасна. Екипът на Айрис Солюшънс е готов да подкрепи банките в прехода към тази промяна, която първо трябва да бъде осъзната и приета от тях.

Най-важният етап на промяната е изборът. Ако все още не сте го направили, предлагаме да се присъедините и да станете наш партньор в създаването на новите модели. Новият свят на отвореното банкиране.

Айрис Солюшънс получи лиценз за извършване на дейност като платежна институция

На 17.09.2019 г. Управителният съвет на БНБ издаде лиценз за извършване на дейност като платежна институция на „Айрис Солюшънс“ ООД на основание чл. 12, ал. 1 от Закона за платежните услуги и платежните системи.

Съгласно издадения лиценз „Айрис Солюшънс“ ООД може да предоставя платежни услуги по чл. 4, т. 7 и 8 от ЗПУПС – услуги по иницииране на плащане и услуги по предоставяне на информация за сметка.

Стартиране на платформата ИМОХЪБ

01.09.2019 г.

Айрис Солюшънс стартира платформата за сделки с недвижими имоти финансирани с ипотечни кредити IMOHUB. Платформата обединява усилията на всички участници в процеса – агенции за недвижими имоти, нотарисуи, оценители, банки. Партньори на платформата на този етап са агенциите Адрес, ЕРА, Оценителско предприятие Поликонсулт, Първа Инвестиционна Банка.

Технически решения съгласно регламент ЕС 2018/389

Във връзка с настъпващите срокове по  регламент ЕС  2018/389 на комисията от 27.11.2017. за допълнение на Директива на ЕС 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбочено установяване на идентичността на клиента  и общите и сигурни стандарти на комуникация Айрис Солюшънс ООД е готов да предостави технически решения съгласно изискванията на регламента.

Към  настоящият момент Айрис Солюшънс ООД не може да публикува гореспоменатите техническите решения, тъй като очаква решението на БНБ във връзка с подаденото заявление за регистрация като дружество предоставящо услуги по информация за сметки и лицензиране на като платежна институция предлагаща услуги по иницииране на плащане.

Участие в годишната среща на ЕРА България

На 18-ти и 19-ти Януари 2019-та година на морския бряг в село Кранево се проведе годишната среща на ЕРА България – част от водещата световна франчайзингова верига в сферата на недвижимите имоти. Малка част от нашия екип бе сред гостите на събитието,  имайки възможност да представи проектите върху които работим и тяхното приложените в сферата на недвижимите имоти.

Експо "Моите пари"

На 27 и 28 Октомври се проведе ежегодно организираното изложение Експо Моите Пари под мотото Разкодирай твоите финанси.

Основните теми презентирани пред участниците бяха:

–  Как да управляваме успешно личните си финанси?
– Как работи пенсионната система и колко е необходимо да спестяваме, за да си осигурим достойни старини?
– Възможности за инвестиране и дългосрочно доходоносно спестяване.
– Как да се защитим себе си и близките си от рискове?
– Как да инвестираме в недвижими имоти като начин на дългосрочно спестяване?
– Работилници по лични финанси за нашите деца.

Повече информация за събитието на можете да видите тук

Годишното издание на технологичната конференция DigitalK

На 31.05.2018г. и 01.06.2018г в София се проведе годишното издание на технологичната конференция DigitalK, с участието на водещи компании финансовата индустрия, технологични компании множество стартъп компании. Основните теми в дискусиите бяха, споделената икономика, блокчейн технологията и нейното приложение, добавената реалност и други. Компаниите от финтек сектора се обединиха около тезата, че е необходимо по-добра организираност и активност в от участниците на този пазар включително банките.

Финансово-технологичен форум

На 12.04.2018г. се проведе XX юбилейно издание на финансово-технологичен форум под надслов – "Дигитализацията катализатор на модернизацията на финансовия сектор". Във форума взеха участие водещи участници на българският финансов пазар, както и компании от IT сектора. Участниците дискутираха активно влиянието на новите технологии върху предлагането на финансови услуги и бизнес стратегиите на дружествата.

Нов закон за платежните услуги и платежните системи

На 06.03.2018г. влезе в сила новия закон за платежните услуги и платежни системи, който осигурява на клиентите по-голяма сигурност при разплащанията и поставя началото нат.нар. "open-banking процес", който ще увеличи конкуренцията на финансовия пазар и ще подобри обслужването на клиентите.

ФИНАНСОВИ УСЛУГИ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn